İnternet Sitelerini Körlere Uygun Hale Getirmek
WEB SİTELERİNİN GÖRMEYENLERİN KULLANIMINA UYGUN HALE GETİRİLMESİ İÇİN İZLENECEK İLKELER
1- Linklerde kullanılan gif, jpg gibi dosyaların alt-txt, hedef bölümleri açıklayıcı bilgi içermelidir veya kullanılan sayfa resim dosyasıysa bir text bölümünün de hazırlanması gerekmektedir.
2- Bir sayfaya link verilirken sadece bir kelimeye değilde anlaşılacak bir kelimeler dizisine link verilmesi gerekmektedir. Örneğin: "Daha ayrıntılı bilgi için -tıklayınız-" dendiğinde sadece tıklayınız kelimesi link olarak verildiğinde görme engelli linkleri tarayarak sayfada dolaştığında burada sadece "Tıklayınız"ı duyacaktır. Bu da onun ne yapacağı konusunda bilgisiz kalması anlamına gelmektedir.
3- Flash ile hazırlanan sayfaların kesinlikle flashtan arındırılmış bir html/asp/xml/php... text sayfasının da olması gereklidir.Flash içeren sayfaların görme engelli bilgisayar kullanıcısı tarafından algılanması kısmen olmaktadır.Bu nedenle flashsız bir sayfanın ya da flashı atla bölümünün de kesinlikle bulunması gerekmektedir. Bu mümkün değilse kullanılan düğmelerin anlaşılır birer etiketi konulmalıdır.
4- Görme engelliler tarafından kullanılan program, flash, java, grafik gibi özelliklerin kullanılmasıyla hazırlanan web sayfalarını ve yazılımları kısmen seslendirebilmektedir. Görmeyenler için geliştirilmiş en profesyonel ekran okuyucu programlar olan "Jaws for windows", "Window Eyes" ve "Hal" yazılımlarıyla web sitenizin sayfalarının görme engelliler tarafından kolay kullanılıp kullanılamadığını test edebilirsiniz. Bu programların demo sürümleri internette mevcuttur.
5- Hazırlanan internet sayfaları veya yazılımlar, mouse yardımı olmadan klavyenin tuşlarını kullanarak da nesne, düğme ve sayfalara ulaşılabilecek şekilde düzenlenmelidir. "Sekme" ya da “Kısa yol” tuşuyla web sayfası üzerinde düğmelere ulaşılabilmeli. Ayrıca link ve düğmelerin alt-txt ve hedef kısımlarına linkin ya da düğmenin anlaşılır adı yazılmalıdır.
6- Kullanılan tarayıcının resim gösterme bölümleri kapatıldığında hazırladığınız sayfa içerdiği metinlerle kullanılabilir olmalıdır. Eğer bu mümkün değilse bu sayfaların alternatif metin sürümü hazırlanmalıdır.
7- az görenler için yazıların büyültülmesi ve küçültülmesi özelliği eklenmeli.
8- Renk körleri için zıt renklerin kullanımı özelliği eklenmeli.
Son yorumlar
11 yıl 20 hafta önce
11 yıl 20 hafta önce
11 yıl 22 hafta önce
11 yıl 22 hafta önce
11 yıl 22 hafta önce
11 yıl 26 hafta önce
11 yıl 26 hafta önce
11 yıl 27 hafta önce
11 yıl 36 hafta önce