Midi Nedir?

Bu sayfada midi dosyaları ve midi kavramı hakkında genel bilgi veriyoruz, zamanla peyderpey kendi hazırladığımız midi dosyalarımızı da paylaşmak amacıyla sayfanın altına ekleyeceğiz.

Midiler küçük boyutlu müzik dosyalarıdır. Bunlar insan sesi içermezler, yani enstrümantal parçalar ya da sözlü şarkıların alt yapılarıdır. Dijital müzik klavyelerince çalınarak üretilir ve özel bir kablo yardımıyla bilgisayara kaydedilirler. Kendi içlerindeki hafızaya kayıt yapabilen orglar da vardır. Midi dosyalarının içinde gerçek ses kaydı değil sadece dijital ortamdaki hazır sesleri çaldıracak mesajlar bulunur. Bu nedenle mp3 dosyalarından çok daha az yer tutarlar. Mesela 3 buçuk dakikalık bir mp3 dosyası 3 buçuk mega bayt boyuta sahip iken aynı parçanın midi dosyası 35 kilo bayt yani yüzde bir oranında yer işgal edebilir.

Midi kaydı yapmak çok zevkli bir çalışmadır. Elinizdeki ses kartı ya da orgun sesleri ne kadar güzelse o kadar gerçeğe yakın bir müzik elde edebilirsiniz. Bir parçanın bas, davul, yaylılar, piyano, gitar, üflemeliler gibi partilerini kendi başınıza, öncekileri play back yaparak yani dinleyerek teker teker kaydedebilirsiniz. Elde edilen kayıtlar quantize denilen basit bir yöntemle metronom tempo vuruşlarının tam üstlerine çekilir ve tabiri caizse “Plak gibi” düzgün bir kayıt elde edilir. En küçük hata bile kalemle yapılıyormuşçasına sonradan düzeltilebilir. Midi dosyalarının uzantıları “.mid” biçimindedir ve bunların yazıcıyla kağıt üzerine nota çıktıları da alınabilir.

Bilgisayarlarda midi kaydı yapmayı sağlayan “Cubase”, “CakeWalk” gibi programlar vardır. Arkasında midi giriş ve çıkışları olan herhangi bir klavye, midi kablosuyla bilgisayarın ses kartındaki midi portuna bağlanılarak aranjman yani düzenleme yapılabilir. Artık üzerinde minik piyano tuşları da olan ve midi kaydı yapabilen normal bilgisayar yazı klavyeleri de üretilmektedir ve bunların fiyatları org klavyelerinden ucuzdur. Midi kabloları 15 – 20 Dolar civarında satılan özel donanımlardır. Midi dosyalarının üzerine mikrofonla yine bilgisayar programları kullanılarak şarkı söyleyip, doğal enstrüman kayıtları da eklenebilir. İyi düzenleme yapabilmek için, müziği iyi bilmek, armoni çalışmak, deneyim ve yetenek gerekir. Amatörce başlanan düzenleme uğraşısı gerçekte profesyonel bir meslek olup, müziğin mutfağını teşkil eden önemli bir alandır. Müzik düzenleme işini meslek olarak yapan kişilere aranjör denir. Müzik dünyasında çok sayıda aranjör yetişmekle beraber bunlar arasından seçkinleşen isimler parmakla gösterilecek kadar azdır. Günümüzde gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde, Müzik aletlerinin sesleri başarıyla kaydedilerek ses modüllerine aktarılmaktadır. Bu nedenle yapılan bir aranjman dinlenildiğinde gerçek enstrümanlardan kurulu bir orkestra sesine çok yaklaşılmaktadır. Ancak bir senfoni orkestrasını ve gitar, keman gibi müzik aletlerinin doğal seslerini, her zaman için midi ile yapılan çalışmalardan ayrı düşünmek gerekir.

 

Kerim Altınok

 

            Bu sayfada kendi hazırladığımız midi dosyalarını bulacaksınız. Bunlar sevilen şarkıların alt yapılarıdır. Ayrıca bazı enstrümantal parçalar da bulunmaktadır. Bunları bilgisayarınıza indirerek dinleyebilirsiniz. Alt yapı olanların üzerine kendi sesinizle şarkı söyleyip kaydedebilirsiniz. Yıllarca emek vererek hazırladığımız bu müzik dosyalarımızı sizlerle paylaşıyoruz. Aşağıdaki bağlantılardan indireceğiniz müzikler başka bir yerden alınmış olmayıp, tamamen kendi müzik zevkimiz, bilgimiz ve emeğimizle hazırladığımız parçalardır.