Kör THY Çalışanının Büyük Zaferi

 

  GÖRME ENGELLİ TİCKETİNG (BİLETLEME) UZMANI SEVDA BOZBEY’İN,THY’DE  Kİ BÜYÜK BAŞARISI   

 
 Türk Hava Yolları’nın Çağrı Merkezinde (Call Center) görev yapan görme engelli Sevda Bozbey Yılmaz, bilgisayar kullanarak, telefonda müşterilere uçak bileti rezervasyonu yapıyor. Düzgün konuşma yeteneği, üstün kavrama becerisi ve hız gerektiren bu işte Sevda THY’de çalışan 600 gören arkadaşının içinde ilk  10 a girmeyi başardı.
 
Bilindiği gibi görme engelliler çoğunlukla telefon operatörlüğü ya da danışma görevlerinde çalıştırılıyorlar. Elbette işin her biçimi kutsal ve anlamlı. Ancak bunun ötesine geçen, teknik beceri gerektiren işlerde, iş verende ön yargılar devreye giriyor. Hemen telâşlanıyorlar ve “Nasıl yapacaksınız?” sorusuyla geliyorlar.
 
Buna çarpıcı bir örnek yakın zamanda yaşandı: Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan ve iyi düzeyde İngilizce konuşabilen Sevda Bozbey Yılmaz, Türk Hava Yolları’nın “Call Center” için açtığı engelli personel alımı sınavına girdi ve kazandı. Onunla birlikte sınavı kazanan başka görmeyen arkadaşları ile birlikte işe başladılar. Onlara önce “Danışma” gibi pasif işler önerildi.Sevda ve birkaç arkadaşı deyim yerindeyse kazan kaldırdılar ve “Biz daha aktif görevler üstlenmek istiyoruz, Call Center’da en önemli iş telefonda bilet rezervasyonu olduğuna göre biz de bunu yapmak istiyoruz” dediler. Personel dağılımından sorumlu yetkili, telefonla arayan müşteriye uçak bileti rezervasyonu yapmanın görmeyen biri için çok zor bir iş olduğunu belirterek, “Bilgisayarı nasıl kullanacaksınız, üstelik çok serî olmanız ve müşteriyi kaçırmamanız gerekiyor” diyerek karşı çıktı.Bunun üzerine yöneticilere görmeyenlerin bir program yardımıyla bilgisayarı kullanabildiği anlatıldı. Kurumda görmeyen personelin kullandığı bilgisayarlara ekran okuyucu program yüklendi. Rezervasyon programıyla uyumlu çalışması için gerekli uyarlamalar yapıldı. Görme engelli personel eğitime alındı. Bütün bu hazırlık çalışmalarında onlara yine görme engelli uzmanlar ve eğitmenler destek verdiler. Nihayet gerekli beceriyi kazanan görme engelli personel Call Center’da bilet rezervasyonlarına başladı. Kısa bir süre sonra sürdürülen mücadelenin ve verilen emeklerin her şeye değdiğini ortaya koyan bir sonuç alındı;  Yüzde yüz oranda görme yetisinden yoksun olan Sevda Yılmaz 2008 yılının Nisan ayında, THY Call Center’ın 600 çalışanı içinde en iyi performansı gösteren ilk 10 kişi arasına girmeyi başardı.
 
Ona “Siz bu işi yapamazsınız, danışmada oturun” diyen personel müdürü, Sevda Yılmaz’ın teşekkür belgesini imzalayıp kendisine takdim etti. Sevda’nın başarısı dikkat çekici, bir kulağında bilgisayardan gelen kulaklık ve ekran okuyucu programın mekanik sesi, diğer kulağında ise telefon ahizesindeki müşterinin konuşmaları. Sevda 30 saniye içinde bilet rezervasyonunu gerçekleştirip bilgisayar kayıtlarına geçiyor. Ses tonu, hitabındaki sıcak üslûp ve yabancı dile hâkimiyeti bu başarıda en önemli etkenler. 
 
Bu örnek de gösteriyor ki, gereken eğitim ve çalışma koşulları sağlandığında engelli bireyler meslek yaşamında başarılarını kanıtlıyorlar.