Kabartma Bilgisayar Ekranı

Braille Ekran Kabartma Bilgisayar

 

Görme engellilerin bilgisayar kullanmasını sağlayan en yaygın yöntem “Ekran okuyucu program” (screen reader) kullanmak. Ancak bu tek çözüm yolu değil. Ekrandaki yazıların kabartma Braille alfabeye çevrilmesi de körlerin bilgisayar kullanmaları için çok iyi bir alternatif.
”Braille refreshable screen” yani kabartma yazılı ekran ya da tam çevirisiyle Braille yenilenebilir ekran kavramı bu ihtiyaçtan doğmuştur.
Burada elbette aklımıza bildiğimiz bilgisayar monitörleri gelmesin. Yenilenebilir Braille ekran, üzerinde kabartma yazı satırlarını içeren yatay bir panel ve az sayıda düğmeden oluşan küçük boyutlu bir cihazdır. Kablolar yardımıyla bilgisayara bağlanabilir ve görsel ekranda beliren yazıları kabartma yazıya çevirir.
 
Tabii ki ekrandaki resimleri ve grafikleri kabartmaya çevirmez, sadece yazıları dönüştürür. Ekrandan çok, bir kabartma yazı sayfasına benzer. Kucağa alınabilen küçük bir kutu biçimindeki cihazın üzerinde, bir ya da iki satırlık hassas bir bölüm bulunur. Bağlanılan bilgisayardan gelen yazılar, bu bölümde alttan çıkan özel iğnecikler sayesinde, kabartma olarak belirir. Bir tuşla satırları kaydırdığınızda iğnecikler hızla şekil değiştirerek yeni satırdaki yazıyı oluştururlar. Müthiş bir teknoloji ama o ölçüde de pahalı. Fiyatları 5000 doların üzerinde. İkinci el piyasasında 100 ila 150 dolarlara satılıyor.
 
Elinin altındaki bir ya da iki satırlık metni okuyan görme engelli satır geçme tuşuna bastığında parmaklarının altındaki noktacıklar kum gibi dağılır ve yerlerine yeni satırların harfleri gelir. Yazıyı oluşturan bu iğneciklerin çok hassas ve dayanıklı olmaları gerekir.
 
Kabartma ekranlar görme engellilere kabartma yazıyla her türlü kitap ve metni okuyabilme imkanını verir. İnternetteki günlük gazeteler, bilgisayar ortamına alınmış elektronik kitaplar görmeyenlerin hizmetine sunulmuş olur. Kabartma yazıyla basıldığında çok pahalıya mal olacak ve yer sıkıntısı yüzünden saklanmaları zor olan binlerce kitap, küçük bir bilgisayar diskinin içinde tutularak bu cihazlar yardımıyla kabartma olarak okunabilirler.
Braille Refreshible ekranların yeni modelleri kendi hafızalarının büyümesi sayesinde, bilgisayara bağlanmadan da fonksiyonel olarak bir çok işi görmektedir.